top of page

Vita – sonična zobna ščetka

S ponosom vam predstavljamo našo novo pomočnico! To je sonična zobna ščetka Vita.

 

Pomagala vam bo očistiti zobe z 38.000 vibracijami v minuti ter prijetno masažo vaših dlesni. S skrbnim pregledom tržišča smo se odločili za Vito zaradi odličnih lastnosti, ki celo presegajo nekaj vodilnih proizvajalcev ščetk priznanih trgovskih znamk. Ima zmogljivo baterijo, ki z enim polnjenjem lahko deluje več tednov, odvisno od števila uporabnikov.

Po strokovnem pregledu smo za vas izbrali dve vrsti nastavkov. Perio je nastavek s tankimi ščetinami, ki zelo nežno masirajo dlesni in očistijo povečane medzobne prostore. Nitkanje, seveda, še vedno priporočamo. Medium pa je nastavek s široko glavo in z gostimi ščetinami zaobljenih vršičkov. Nežen do dlesni in dovolj močen za učinkovito čiščenje in poliranje zobnih površin. Oba nastavka sta obrobljena s silikonom in imata na zadnji strani čistilnik jezika. V pakiranju ščetke sta vključena oba nastavka.

Vita premore pet različnih programov ščetkanja. Prepričani smo da boste našli sebi najljubšega.

Vito in nastavke lahko kupite v naši ambulanti. Možen je tudi nakup preko spletne trgovine.

Več informacij je na voljo na spletni strani vitasonicbrush.eu.

Invisalign – nevidni zobni aparat

INVISALIGN je najbolj razširjen estetski sistem zobnega ortodontskega aparata, ki je snemljiv in izdelan iz prozorne plastične mase. Podobnih zobnih aparatov je več vrst različnih proizvajalcev (Orthocaps, Clear Aligner, Accusmile…), Invisalign pa je prvi, ki je to tehnologijo razvil in patentiral. Princip je pri vseh enak. Opornica nežno objema celoten zob dokler ima “zvezdica” žičnega aparata samo eno točko na kroni zoba na katero pritiska in tako premika zob v želeno smer. Pritisk na zob je zelo nežen kar je primerno tudi za parodontalne bolnike. Pri Invisalignu menjamo opornico vsaka 2 tedna, dokler ne dosežemo končnega rezultata (v povprečju to pomeni med 20–30 opornic).

Invisalign opornice delujejo le, če jih redno nosite. Odstranite jih lahko le med jedjo in med čiščenjem zob, sicer ne bo prišlo do želenih rezultatov.

Naj vas najbolj prepričajo same lastnosti sistema INVISALIGN opornic:

  • skoraj nevidne opornice (ni vidnih zvezdic in žic)

  • nealergena, gladka plastika

  • snemljive opornice za enostavno čiščenje

  • jeste kar želite

  • ne poškoduje zob, sklenina ostane gladka saj ni obdelana s kislino

  • brez “zvezdic” in žičk, ki lahko počijo in dražijo sluznico v ustih

  • nežen pritisk, ki je primeren za parodontalne bolnike

1. KORAK - IZDELAVA NAČRTA

Pri prvem specialističnem ortodontskem pregledu ugotovimo, če ste primeren kandidat za Invisalign zobni aparat in se zanj odločite, vam na  podlagi natančne diagnostike, načrtovanja in odtisov ter rtg posnetkov izdelamo računalniško simulacijo premika zob, ki natančno napove tudi, koliko časa bo potrebno za vsak premik in kako se bodo zobje premaknili.

2. KORAK - IZDELAVA OPORNIC

Odtis pošljemo po pošti v Invisalignov center na Nizozemskem, kjer ga skenirajo in spremenijo v 3D model. Računalniško prestavijo zobe, po ortodontskem načrtu v želeno pozicijo in rezultat pošljejo v potrditev. Po uskladitvi in potrditvi načrta, v tovarni s 3D tiskalniki natisnejo vse potrebne sete opornic. Te nam pošljejo v ambulanto in terapija se tako lahko začne.

3. KORAK - NOŠENJE NEVIDNEGA APARATA

Prva opornica je enaka trenutni postavitvi vaših zob, vsaka naslednja opornica pa je oblikovana tako, da nežno pritiska na zobe in postopoma spreminja njihov položaj. Opornice menjate na en ali dva tedna. Število opornic je odvisno od zahtevnosti premikov –  v povprečju pa gre za 20 do 30 opornic. Med terapijo se redno srečujemo, saj skrbimo, da premiki zob potekajo po načrtu. Pri tem sodobnem zobnem aparatu je revolucionarno to,  da so opornice za večino ljudi neopazne, zato nihče ne bo opazil, da nosite aparat. Zanimivo je tudi, da opornice ne motijo govora in za razliko od klasične ortodontske terapije z loki omogočajo skoraj brezhibno higieno.

 

Najstniki

Najstniki so kandidati za Invisalign Teen. Če so vestni pri nošenju aparata, skrbijo za ustno higieno in ravnajo po navodilih zobozdravnika, je to idealen način za poravnavo zob. 

 

Odrasli

Ki želijo poravnati zobe brez nadloge z vzdrževanjem fiksnih opornic ter vsi, ki želijo možnost začasnega odstranjevanja aparata, nemotene prehrane in enostavnega vzdrževanja.

 

Vsi

Vsi, ki si želijo hitre, enostavne in profesionalne poravnave zob. Vsi, ki s svojim izgledom zob niso zadovoljni in prenova vi­­­­­­deza lahko vpliva na njihovo samopodobo. Invisalign je primeren za odrasle osebe ter najstnike, starejše od 13 let, kajti deluje samo, ko so stalni kočniki že izrasli. Terapija Invisalign najbolje deluje pri lažjih in zmernih nepravilnostih zobnega loka. Pri večjih nepravilnostih  obstaja možnost, da bi poleg Invisalign opornic potrebovali še kakšno dodatno (pomožno) terapijo (brackete, ki se jih pritrdi le na določen zob, ali pa gumbe in elastike ali kakšno drugo preprosto terapijo, ki jo lahko izvajamo skupaj z Invisalignom).

 

NEKAJ DODATNIH RAZLOGOV, ZAKAJ SE ODLOČITI ZA INVISALIGN

Po terapiji z Invisalignom na zobeh ne ostanejo bele lise (dekalcifikacije sklenine), ki se sicer pojavijo pri kar 40 % moških in 22 % žensk po terapiji s fiksnim aparatom.

Sile, ki jih Invisalign opornice izvajajo na zobe, so bistveno manjše kot pri fiksnem aparatu, zato so tudi bolečine, ki jih pacienti občutijo, minimalne. Čutijo se le dva do tri dni po zamenjavi opornic.

Zaradi majhnih sil, ki postopoma premikajo zobe, je Invisalign sistem še posebej primeren za bolnike, ki imajo zaradi bolezni obzobnih tkiv (parodontalna bolezen) oslabljeno kost.

Invisalign ne povzroča abrazije zob, ki sicer nastane zaradi stika zob in bracketa pri fiksnem aparatu ali vnetja dlesni, ki ga velikokrat povzroča lok pri fiksnem aparatu.

Nealergena plastična masa ne povzroča alergij.

Varno odstranjevanje amalgamskih zalivk

 

Amalgam  je material, ki se ga prvič omenja v medicinskih dokumentih dinastije Tang leta 659 na Kitajskem, v  Nemčiji leta 1528 in od leta 1800 se je njegova uporaba zelo razširila zaradi nizke cene, enostavne uporabe, moči in trajnosti. Danes ga še vedno uporablja okoli 75 % zobozdravnikov. V povprečju to zlitino sestavlja 50 % živega srebra, 22-32 % srebra, 14 % kositra, 8 % bakra in v količinah do 1 % še indij, paladij in cink. Živo srebro pa je toksična snov, ki nas lahko zastrupi. Dolgo smo bili mnenja, da je to neaktiven material brez vpliva na človeško telo. Danes vemo da temu ni tako! Nedvomno je dokazano, da se iz amalgama sproščajo hlapi živega srebra, tudi iz 25 let starih zalivk.

 

Koncentracije so še posebej visoke med vstavljanjem zalivke in pri njenem odstranjevanju. Amalgam izdelan na temperaturi 37 °C sprošča tudi do 43.5 µg hlapov živega srebra na kvadratni centimeter na dan kar nekaj časa po obdelavi. Pri odstranjevanju s svedrom pa se oblikuje kar zajeten oblak aerosola poln zelo majhnih delčkov amalgama. Do absorpcije živega srebra, ki se s tem procesom sprošča v usta in v zrak, lahko pride preko dihal, prebavil, celo kože in sluznice ust. Pri pacientih, ki so jim odstranili amalgamske zalivke so že naslednji dan ugotovili povišanje koncentracije živega srebra v krvni plazmi za 3 do 4 krat in do 50 % v urinu. Takšno povišanje vztraja 1 mesec nato pa počasi prične padati na normalo.

 

S primernimi zaščitnimi ukrepi med odstranjevanjem lahko preprečimo obremenitev pacienta in terapevtskega tima, ki je takemu tveganju lahko izpostavljen vsak dan. Amalgam je že od leta 2008 prepovedan v zobozdravstvenih ordinacijah na Norveškem, Švedskem in Danskem.

Zdravljenje  parodontalne bolezni z laserjem

Profesionalno ultrazvočno odstranjevanje trdih in mehkih oblog nad nivojem dlesni, ter luščenje in glajenje zobnih korenin, kiretaža parodontalnih žepov ter istočasno spiranje z dezinfekcijsko tekočino so še vedno temelj zdravljenja parodontalne bolezni. Vnetje dlesni in parodontalnega ligamenta (parodontalno bolezen oz. parodontozo) zdravimo lahko z dentalnim laserjem. Perio green® terapija je fototermična terapija parodntalnih žepov in dlesni. Perio green® je barvilo, ki se inicira pod dlesen in v parodontalne žepe. Veže se specifično na plazma proteine v bakterijski ovojnici. Z lasersko svetlobo ga aktiviramo. Pride do hitre termalne reakcije (osvobajanje kisika), ki uniči bakterije. Tako popolnoma dezinficiramo obzobna tkiva in parodontalne žepe, biostimuliramo hitrejšo celitev, ter omogočimo najboljše pogoje za ozdravitev obzobnih tkiv ter ohrani vaše zobe zdrave in vitalne. Laser tudi uporabljamo za kiretažo parodontalnih žepov. Laserska svetloba vaporizira granulacijsko vnetno tkivo, katero je lažje odstraniti z kireto. Tudi zobni kamen pod dlesnijo, ki je večinoma črne barve dobro resorbira lasersko svetlobo, ter se lažje lušči.

Invisalign
bottom of page